Mand_paa_gulv_med_computer_content-header_768x384

Sådan tilpasser du hverdagen til en medarbejder med psykisk sygdom

Har din medarbejder behov for justeringer for at kunne udføre sit arbejde? Få syv gode råd til arbejdsrelaterede tilpasninger.

Medarbejdere med psykiske lidelser eller problemer har forskellige behov, og hvor nogle har brug for tilpasninger i arbejdet, har andre det ikke. Det er meget individuelt, og kommer helt an på den konkrete situation og medarbejder. Som leder skal du være nysgerrig på hvilke behov medarbejderen har – og om der er særlige tilpasninger, der kan være relevante.

Har din medarbejder brug for tilpasninger, får du en række gode råd her. Du skal være klar over, at psykiske problemer eller lidelser ikke nødvendigvis er varige – snarere tværtimod. I mange tilfælde kan din medarbejder blive helt rask eller have lange stabile perioder uden sygdom.

De arbejdsrelaterede tilpasninger, I aftaler, behøver derfor ikke være faste og definitive. Lav i stedet en fleksibel løsning, hvor I enten kan tage tilpasningerne i brug, justere dem eller sætte dem på pause, alt efter hvordan din medarbejder har det.

Husk reglerne for forskelsbehandling

Du skal også være opmærksom på, at ifølge forskelsbehandlingsloven er arbejdsgiver forpligtet til at indføre rimelige arbejdsrelaterede tilpasninger.

Det kræver en konkret vurdering at beslutte, hvad der er ”rimelige tilpasninger”, og hvad du i øvrigt har mulighed for at tilbyde. Det er fx ikke en rimelig tilpasning, hvis en lille virksomhed hverken praktisk eller økonomisk kan bære, at en medarbejder kommer på nedsat arbejdstid.

Udover kravene i forskelsbehandlingsloven kan I selv vælge at tilbyde flere tilpasninger, hvis I ønsker det. Det skal naturligvis passe med virksomhedens drift og tage hensyn til resten af teamet.

Se eksempler på konkrete tilpasninger samt faktorer, der er med til at afgøre rimeligheden af tilpasningen nedenunder.

Kvinde med gråt hår holder bærbar computer

1. Giv konkrete og afgrænsede opgaver

Lad medarbejderen sidde med én eller få opgaver ad gangen. Det gør arbejdet mere overskueligt, og det øger chancen for, at medarbejderen kommer godt i mål med opgaven.

2. Skab rolige omgivelser på kontoret og tillad hjemmearbejde

For nogle personer med en psykisk sygdom kan det være overvældende og forstyrrende med meget støj omkring sig. Hvis din medarbejder har et stort behov for at sidde i ro, kan du, hvis det er muligt, lade personen arbejde mere hjemmefra eller finde et andet og roligere sted på arbejdspladsen.

Andre gange kan små tilpasninger være nok, fx at I sætter en skærm op for at dæmpe lyd og uro, eller at medarbejderen får stillet et sæt støjreducerende høretelefoner til rådighed.

3. Giv mulighed for fleksible arbejdstider

Din medarbejder kan måske have brug for at gå til behandling i arbejdstiden eller møde en time senere om morgenen, hvis personen har svært ved at fungere tidligt på grund af medicin. Fleksible arbejdstider kan i nogle tilfælde have en stor effekt på arbejdsevnen, så spørg evt. din medarbejder, om det kunne være en god tilpasning.

4. Lad medarbejderen holde pauser i løbet af dagen

For de medarbejdere, der har svært ved at koncentrere sig i længere perioder, kan det være en stor hjælp, hvis du tilrettelægger deres arbejdsdag i mindre sektioner med indlagte pauser.

Nogle vil have gavn af et stilleområde, hvor de kan trække sig tilbage og restituere, mens andre, fx medarbejdere med ADHD, vil få mest ud af aktive pauser, hvor de går en tur, strikker eller laver andet kropsligt.

5. Lav en plan for forværring i sygdommen

Har din medarbejder tilbagevendende psykiske lidelser eller problemer, kan det være en god idé at planlægge, hvad I skal gøre, hvis du, medarbejderen eller personens kollegaer mærker en forværring. Tag derfor en snak sammen, i en periode hvor medarbejderen har det godt.

Her kan I lægge en konkret plan over, hvilke tiltag I skal tage, hvis vedkommende får det dårligere. I kan fx aftale, at en god kollega fortæller medarbejderen, hvis personen ændrer adfærd på en måde, der tyder på begyndende psykiske problemer.

Planen vil også være god til konkret at aftale, hvornår I skal sætte de aftalte tilpasninger i gang – og på pause igen, når medarbejderen får det bedre.

Hvis din medarbejder oplever en periode, hvor de psykiske problemer er øget, kan I justere mere på tilpasningerne i forhold til typer af opgaver, mødetider, pauser, og hvordan medarbejderen kan skærmes fra kommunikation i arbejdet. Det kan fx være, at kontakten til kunder eller kollegaer skal begrænses til mails, eller at medarbejderen kan arbejde hjemmefra, hvis det er muligt.

Din sparringspartner til lederjobbet

Få nye øjne på dine udfordringer og gode råd til at håndtere dem. Ring til vores dygtige ledelsesrådgivere på 32 83 36 17, eller bestil en sparring.

Ring til os

6. Hold jævnligt møder med din medarbejder

Indfør regelmæssige møder med din medarbejder, hvor I lige tager en status – også når medarbejderen har det godt. Udover at du får en føling med medarbejderens trivsel, kan I også tage arbejdsrelaterede problemer i opløbet og justere eller igangsætte tilpasninger, hvis der er behov for det.

Vær opmærksom på, at nogle personer med en psykisk lidelse i perioder kan have svært ved at kommunikere ansigt til ansigt. Her kan du aftale, at I tager kommunikationen over mail, og at medarbejderen eventuelt kan arbejde hjemmefra.

7. Husk teamet

Hvis tilpasningen af opgaverne påvirker kolleger, fx at deres opgaver ændres eller at de skal behandle deres kollega men en psykisk lidelse på en særlig måde, skal kollegerne orienteres i nødvendigt omfang.

Hvis medarbejderen ønsker det, kan I dele viden om de psykiske lidelser med flere i afdelingen og i virksomheden. Men kun hvis det er relevant og hvis medarbejderen ønsker det.  Hvis I taler åbent om psykiske lidelser og problemer på arbejdspladsen, kan det styrke rummeligheden og den mentale sundhed hos alle medarbejdere.

Læge og sygeplejerske drikker kaffe og snakker

Forskelsbehandlingsloven: Det skal du være opmærksom på

Hvis din medarbejder har en psykisk sygdom, skal du kende Forskelsbehandlingsloven

Mand_sidder_p_kontorplads_article-card_576x324

Den svære samtale

Få gode råd og vejledning i, hvordan du tager den svære samtale. Den kan fx være om trivsel, personlige problemer eller manglende performance.

Kvinde_skriver_p_papir_article-card_576x324

Sådan overholder du helbredsoplysningsloven

Bliv klogere på, hvordan du juridisk skal forholde dig til din medarbejders sygdom.

Ofte stillede spørgsmål om arbejdsrelaterede tilpasninger