Medarbejdere med psykiske lidelser eller problemer har forskellige behov, og hvor nogle har brug for tilpasninger i arbejdet, har andre det ikke. Det er meget individuelt, og kommer helt an på den konkrete situation og medarbejder. Som leder skal du være nysgerrig på hvilke behov medarbejderen har – og om der er særlige tilpasninger, der kan være relevante.
Har din medarbejder brug for tilpasninger, får du en række gode råd her. Du skal være klar over, at psykiske problemer eller lidelser ikke nødvendigvis er varige – snarere tværtimod. I mange tilfælde kan din medarbejder blive helt rask eller have lange stabile perioder uden sygdom.
De arbejdsrelaterede tilpasninger, I aftaler, behøver derfor ikke være faste og definitive. Lav i stedet en fleksibel løsning, hvor I enten kan tage tilpasningerne i brug, justere dem eller sætte dem på pause, alt efter hvordan din medarbejder har det.
Husk reglerne for forskelsbehandling
Du skal også være opmærksom på, at ifølge forskelsbehandlingsloven er arbejdsgiver forpligtet til at indføre rimelige arbejdsrelaterede tilpasninger.
Det kræver en konkret vurdering at beslutte, hvad der er ”rimelige tilpasninger”, og hvad du i øvrigt har mulighed for at tilbyde. Det er fx ikke en rimelig tilpasning, hvis en lille virksomhed hverken praktisk eller økonomisk kan bære, at en medarbejder kommer på nedsat arbejdstid.
Udover kravene i forskelsbehandlingsloven kan I selv vælge at tilbyde flere tilpasninger, hvis I ønsker det. Det skal naturligvis passe med virksomhedens drift og tage hensyn til resten af teamet.
Se eksempler på konkrete tilpasninger samt faktorer, der er med til at afgøre rimeligheden af tilpasningen nedenunder.